Tips för att söka till spelutbildningar

Det finns flera spelutbildningar i Sverige med varierande kvalité. Det finns även utbildningar där man kan läsa spelrelaterade kurser. Till att börja bör du studera stödmedlemmarna i Dataspelsbranschen innan du går vidare i listan.

En bra spelutbildning bör kunna svara på:

  1. Hur samarbetar ni med spelbranschen? Konkreta exempel.
  2. Vem sitter i er ledningsgrupp/advisory board? Hur får ni insyn i vad som är pågång i spelbranschen?
  3. Vilka har ni som lärare? Vad har de för erfarenhet när det gäller spelproduktion och spelutbildning?
  4. Hur ser tillgången till lokalerna ut?
  5. Hur många av era studenter får jobb på spelföretag efter utbildningen är klar? Någon alumniverksamhet?
  6. Har ni praktik och om ni har det kan ni ge exempel på vart era studenter tar vägen på praktik? Ge flera exempel och gärna referenser.
  7. Hur ser er kursplan ut?
  8. Utbildar ni till flera yrkeskategorier som figurerar i en spelproduktionutbildning (grafiker, programmerare, designer)? Om inte hur ser möjligheterna ut till samarbete med andra utbildningar som har de andra kompetenserna? Om ni har två eller flera kompetenser hur samarbetar ni i kursplanen?
  9. Vad har ni för teknik?

Kolla även upp om utbildningen du söker till har en urvalsprocess som kräver att du visar en portfolio, kommer på intervju eller gör tester. Om utbildningen gör det är det bra. Nyckel till en bra utbildning är att få in rätt studenter med rätt talang och rätt motivation.

Tips till dig som söker spelgrafikutbildningar

Vad gör en spelgrafiker? Det finns flera olika sorters grafikkategorier att välja mellan. Nedan är ett axplock av yrkeskategorier direkt klippta ur de jobbannonser som ligger på svenska spelföretagens hemsidor.

2D-artist
3D-artist
Concept art
Special effects artists
Animator
Art director

För dig som vill utbilda dig till spelgrafiker men inte vet vilken bana du vill välja så brukar det klarna efter ett år på en utbildning och med lite erfarenhet av t.ex. praktik. Som vanligt måste du ställa dig frågorna; Vad är jag bra på? Vad vill jag göra?

Lägg ut era bilder på forum och be om andras åsikter. Det är från det som ni kommer att utvecklas.

Börja teckna kroki. Det finns bra kvällskurser men se till att ni får bra lärare som kan sin sak.

Som teknisk 3d-modellerare behöver man inte vara så värst bra på att rita men vem vill göra samma sak resten av livet.

Lär dig teckna! En del lär sig att rita människokroppen genom att gå igenom anatomikurserna på "the structure of man". Det funkar och om du tar dig igenom alla så har du troligtvis fått upp farten/konditionen och det är bra.

Om du kommer till intervju på en spelgrafikutbildning ska du vara beredd på att göra diverse tester och prover.

Tips till dig som söker speldesignutbildningar

Först måste du vara säker på att det är designer du vill bli. Plus att konkurrensen är stenhård, det kräver många år av erfarenhet. Det är även viktigt att du tar reda på vad speldesign är. En speldesigner tar fram en upplevelse av ett tajt balanserat ekosystem.

Ett tips är att jobba några år som QA och/eller utbilda dig till leveldesigner.

Tips till dig som söker spelprogrammeringsutbildningar

Träna din hjärna genom att lösa logiska problem. Tyck om matematik. Att vara programmerare betyder att du är en synnerligen kreativ och lösningsinriktad person.

Till dig som söker producentutbildningar

Det finns ingen avancerad producentutbildning, satsa på att gå en projektledarutbildning och sedan målmedvetet sök till forum, konferenser, mässor och kanske gå en Scrum-utbildning. Erfarenhet är kung och det kan man skaffa sig genom att söka sig till assisterande jobb. Testa även att gå via QA-avdelningen på ett större företag.

Dataspelsbranschen är en samarbetsorganisation för Spelplan-ASGD och ANGI. Swedish Games Industry is a joint organisation of ANGI and Spelplan-ASGD.