Tips för att söka till branschen
Många säger att det krävs en passion för spel för att göra dataspel. I det stora hela stämmer det men det är inte en 100 procentig regel. Du måste däremot ha en stor förståelse för spel och hur viktigt spel är för människor.

Spelbranschen är en kreativ industri som gör kommersiella produkter för en stor publik och ska du ge dig in i denna bransch är det en viktig insikt. Söker du dig till spelutvecklingsföretag så söker du dig till upplevelseindustrin. Upplevelseindustrin genererar stora summor pengar varje år och dataspelsbranschen är tillsammans med TV de medier som växer mest.

De flesta företag söker personal med erfarenhet och har du inte det kan till synes verka svårt att göra sig synlig. Men ha tålamod, talang blir till slut uppmärksammad men du måste jobba på det.

Specialisera varje ansökan på det företag du söker dig till och på det jobb du söker. Att ge ett splittrat intryck är inte bra. Ta reda på vad spelutvecklaren har gjort för spel, vad de har på gång och gör en målinriktad ansökan.

Att ha en lång utbildning bakom sig är inte det viktigaste. Det är bra men det kan lika gärna vara så att du är en "moddare" som sitter hemma och gör egna spel.

Söker du designjobb

Att hitta bra designers är svårt. Det finns få utbildningar som undervisar i detta och att få jobb som designer direkt efter utbildning kan vara svårt. Många designers kommer från andra kategorier inom spelutvecklingen, programmering, grafik eller QA. En bra designer är överlag en person som vet vad konsumenten vill ha innan konsumenten själv vet det samt att han eller hon är säker på gameplay, spelar alla spelgenrer och är bra på populärkultur.
Skicka med ett minispel du själv har skapat för att visa på din talang.

Söker du grafikjobb

För att söka spelgrafikerjobb behövs en väl genomarbetad portfolio. För att få lite inspiration har ni nedan några sidor där man kan lära lite mer och utvecklas med hjälp av dem. Det finns säkert tusentals andra men detta är en start.

http://www.deviantart.com
http://www.3dcafe.com
http://www.highend3d.com
http://www.3dworldmag.com
http://www.awntv.com
http://forums.cgsociety.org
http://www.cgchannel.com
http://www.conceptart.org

Skicka bara in det senaste och det bästa arbetsproverna. Se till att du även tar med dina skisser och det färdiga resultatet för att visa på din process till det färdiga resultatet. Gör det lilla extra för att visa på din talang.

Innan du skickar iväg det se till att din portfolio är kommunikativ. Har rekryteraren problem att få upp dina bilder eller filmer blir du bortplockad. Dessutom, som grafiker bör du kunna kommunicera med bildmaterial.

Söker du programmeringjobb

Om du söker en programmeringstjänst så är det programmering du ska fokusera på i ditt CV och i ditt brev. I ditt CV ska dina grundfärdigheter i följande område tas upp:

matematikkunskaper
mjukvaruutveckling
logik- och problemlösningfömåga
C och C++
objektorienterad programmering
förståelse av datastrukturer
AI-programmering är värdefullt. Inte ett måste men ett plus.
grafikprogrammering
debugging teknik

Lägg märke till att du inte ska lägga någon vikt på dina kunskaper i 3D-program, gameplay, ljud eller liknande.

I ditt brev ska det synas att du brinner för att vilja jobba i industrin.

Dataspelsbranschen är en samarbetsorganisation för Spelplan-ASGD och ANGI. Swedish Games Industry is a joint organisation of ANGI and Spelplan-ASGD.