Den ohållbara elektronikskatten – Ny rapport

År 2017 infördes skatten på kemikalier i viss elektronik (elektronikskatten) i Sverige. Skatten berör bland annat datorer, spelkonsoler och TV-apparater. Exempelvis kan en skärm kosta närmare 700 SEK mer i Sverige än i resten av Norden. Skatten har kritiseras från flera håll då resultatet inte medfört någon miljönytta – snarare det motsatta. Rapporten Den ohållbara elektronikskatten som vi tagit fram tillsammans med Elektronikbranschen, TechSverige och Teknikföretagen visar hur den slår mot miljön, konsumenterna och ekonomin.

Syftet med elektronikskatten var att minska kemikalier i hemmiljön. Sedan införandet har skatten ökat i flera omgångar, men effekten på det ursprungliga målet är fortfarande liten. Skatten belastar inte bara företagen med tung administration till ingen nytta utan även de med tunnast plånbok. En effekt är att den driver i allt högre grad konsumenterna till köp i utlandet. Detta ökar risken för köp av billigare produkter av lägre kvalitet som i sin tur kan vara mindre miljövänliga och energieffektiva. Dataspelsbranschen, Elektronikbranschen, TechSverige och Teknikföretagen anser mot bakgrund av elektronikskattens många kända problem att skatten omgående bör avskaffas.

Läs hela rapporten: Den ohållbara elektronikskatten

Hur ställer sig näringslivet, forskare och de politiska partierna till denna skatt?

Den 17 april 2024 anordnade Elektronikbranschen tillsammans med Moderaterna ett samtal om skatten på elektronik där man även får ta del av praktiska konsekvenser för Sveriges näringsliv och konkurrenskraft, konsumenter, miljö och andrahandsmarknaden.

Se här: Riksdagsseminarium

Läs mer:

Elektronikbranschen: Rapport: Den ohållbara elektronikskatten

TechSverige: Den ohållbara Elektronikskatten

Teknikföretagen: Dags att avskaffa elektronikskatten – en miljöskatt som ger negativ miljöpåverkan

Länk till Pressmeddelandet

Länk till debattartikel i Expressen

Evertiq: Rapport: Elektronikskatten ger negativ miljöeffekt

Dataspelsbranschen