Ny studie pekar på att 77 600 jobb trängs undan av piratkopiering

– Immaterialrättsintrång och piratkopiering leder till att 77 600 arbetstillfällen trängs undan i Sverige och att Sveriges ekonomiska produktion minskar med hela 89 miljarder kronor. En annan konsekvens är att skatteintäkterna minskar med nära 24 miljarder kronor årligen, förklarar Sara Lindbäck från Rättighetsalliansen.

Den nya studien Intellectual Property, Jobs & Prosperity in the Nordic Region 2024 Index fokuserar på företag som är beroende av varumärken, patent, upphovsrätt och designrättigheter. Företag som bidrar med 1,27 miljoner arbetstillfällen och står för majoriteten av Sveriges varuexporter.

– Dataspel är inget undantag, det våra företag skapar är immateriellt och behöver ett fungerande system för immaterialrätt. Det finns mycket som skulle kunna bli bättre, t ex värdering av immateriella tillgångar så att de kan användas som säkerhet till krediter, säger Per Strömbäck från Dataspelsbranschen.

Idag släpptes en debattartikel i Aftonbladet i och med studien. Läs den här.

Studien är framtagen i samarbete med Nätverket för en modern immaterialrätt. För ytterligare kommentarer, kontakta forskaren Nima Sanandaji som har tagit fram rapporten (nima@sanandaji.se) och Sara Lindbäck vid Rättighetsalliansen (sara.lindback@rattighetsalliansen.se).

Rapporten finns att läsa här.

Dataspelsbranschen