konsoler
Regeringen höjer skatten på spelkonsoler
Regeringen har i budgeten för 2017 inkluderat ett förslag om en ny kemikalieskatt på hemelektronik som säljs i Sverige, inklusive spelkonsoler.

Regeringen har i budgeten för 2017 inkluderat ett förslag om en ny kemikalieskatt på hemelektronik som säljs i Sverige, inklusive spelkonsoler.

Skatten sker vid import och beräknas på varans vikt vilket ger en extra avgift på 320kr per konsol, även för de äldre generationerna. För konsumenten innebär detta en prishöjning på minst 400kr, vare sig det är en ny Playstation 4 eller en billigare Xbox 360.

- Det är bra att regeringen vill skydda miljön och hälsan, men tyvärr kommer inte det här förslaget uppnå något av det, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.

Skatten gäller bara hemelektronik som säljs i Sverige. Privatimport från nätbutiker med lager utanför landets gränser beskattas inte extra, och det blir därför mer gynnsamt att beställa en spelkonsol från ett annat EU-land där importen i övrigt också är tull- och avgiftsfri. Samma sak gäller annan elektronik som tvättmaskiner, tv-apparater och mobiler. Eftersom skatten beräknas per kilo slår den olika hårt, men den svenska detaljhandeln och den kommersiella importen av hårdvara för spel drabbas ordentligt.

Skatten beräknas dra in 2,4 miljarder om året och kallas för en kemikalieskatt. På pappret är det flamskyddsmedel som beskattas, men viss extraskatt kommer att utgå även om det inte finns några skadliga flamskyddsmedel i produkterna. Tyvärr finns det inget som säger att det blir mindre flamskyddsmedel i människors hem för att det blir dyrare att uppdatera sina produkter till nyare (och bättre) versioner. Skatten tar heller inte hänsyn till de miljöfördelar som finns med den senaste generationens spelkonsoler då de bygger allt mer på digital distribution av spelen. Prishöjningen som det här leder till gör att fler kommer att vänta längre innan man byter ut sina äldre konsoler mot nya.

- Det kommer bara att få som konsekvens att spelarna kommer köpa sin konsoler från utlandet. Det i sin tur drabbar återförsäljarna och därmed arbetstillfällen, så de här 2,4 miljarderna regeringen hoppas på kommer inte att bli resultatet av det här förslaget, säger Per Strömbäck.

Dataspelsbranschen är en samarbetsorganisation för Spelplan-ASGD och ANGI. Swedish Games Industry is a joint organisation of ANGI and Spelplan-ASGD.