Battlefield 1942
Årtiondets svenska spel är Battlefield 1942
Dubbelt upp för Stockholmsbaserade EA DICE som vann både Årtiondets svenska spel och Årets svenska spel på Dataspelsgalan 2010.

Sverige befäste sin position som en stark spelutvecklarnation på 00-talet. Spelskapande är en växande kulturexport som sysselsätter 1400 personer i Sverige. För att uppmärksamma detta utsågs Årtiondets svenska spel på Dataspelsgalan 2010 och utmärkelsen gick till EA DICE och deras Battlefield 1942. Spelet som gavs ut 2002 skildrar Andra världskriget och förändrade synen på onlinespel. EA DICE tog även hem Årets svenska spel med den aktuella uppföljaren Battlefield 1943, vars kartor är inspirerade av sin föregångare och låter spelarna sprida förödelse från land, hav och luftrum

- Med så många framgångsrika spel under så många år tycker jag att det är bevisat att DICE och Battlefield-serien har uppnått en särställning inte bara på den svenska datorspelsmarknaden, utan även på den internationella. Deras storhet är så omfattande att de inom kort kan få gravitation, säger juryordföranden Ove Kaufeldt.

Årets spel gick till Uncharted 2: Among Thieves, ett äventyr där hjälten Nathan Drake är på jakt efter Marco Polos skatt. Svenska folket fick också chans att rösta fram årets spel i Folkets val hos Pricerunner, CDON, GAME och Webhallen. Vinnaren blev Call of Duty: Modern Warfare 2 med 23,3 procent av rösterna.

MDTS Hederspris går i år till Heikki Karbing som drev HK Electronics, en av de mest framgångsrika importörerna av spel på 80-talet som stod för över 70 procent av spelförsäljningen i Sverige. HK Electronics rönte stora framgångar med racingklassikern Out Run som sålde över 20 000 exemplar när det 1988 gavs ut till hemdatorn Commodore 64. Samma år utsågs Karbings bolag under högtidliga former till världens bästa speldistributör av Activision. För sitt pionjärarbete med att sprida spelkulturen och sitt mod att stå upp mot piratkopiering tilldelas Heikki Karbing hederspriset.

För mer information, historik och bilder från tidigare galor besök: http://www.dataspelsgalan.se

Vinnare vid Dataspelsgalan 2010

Årtiondets svenska spel: Battlefield 1942
Motivering: September 2002 är en månad vi sent kommer att glömma. Sverige gick ut i krig och segrade. En ny stormaktstid inleddes för Sverige, denna gång inom spelutveckling och med DICE som stolt fanbärare. För att ha satt Sverige på kartan och för evigt förändrat onlinespel utnämns Battlefield 1942 till Årtiondets svenska spel.

Årets spel: Uncharted 2: Among Thieves
Motivering: Årets spel 2009 är en dramatisk matiné, ett adrenalinpumpande actionspektakel och en fest för ögat. En välskriven äventyrssuccé som är tillgänglig för alla.

Årets svenska spel: Battlefield 1943
Motivering: Genom att använda känsla och teknik lyckas Årets svenska spels visa hela världen att svenskproducerade spel står för kvalitet och kärlek till spelaren som vill dela upplevelsen med andra.

Årets svenska talang: Erik Svedäng
Motivering: Han är en svensk spelskapare som med små medel rönt stor uppmärksamhet såväl här hemma som utomlands. 2009 blev han synonym med interaktiv poetry in motion, och hänförde oss med sällsamma möten i en hemlig indie-trädgård som vi aldrig tröttnade på att utforska.

Årets actionspel: Uncharted 2: Among Thieves
Motivering: Att på ett fängslande sätt få actionspelaren att stanna upp och njuta av en lysande story, fantastisk grafik och en hjälte som borde få Indiana Jones att pensionera sig.

Årets social game: New Super Mario Bros Wii
Motivering: Utan att krångla till det blandas genuin retrokänsla med roligt nytänkande. Plötsligt förvandlades världens mesta soloserie till supersocial spelglädje.

Årets onlinespel: Call of Duty: Modern Warfare 2
Motivering: För sin lättillgänglighet och sitt djup, möjligheterna är många och begränsningarna få. Att leka online har aldrig känts mer motiverat.

Årets plattformsspel: New Super Mario Bros Wii
Motivering: Det har visat sig att ålder inte bara ger erfarenhet, det kan ge förnyelse åt en genre med tradition om man tar hjälp av släktingar.

Årets portabla spel: Grand Theft Auto: Chinatown Wars
Motivering: Det här spelet ger en ny definition åt termen småkriminell, för den är så liten att den är portabel och kriminellt underhållande.

Årets racingspel: Forza Motorsport 3
Motivering: Ju högre hastighet och högre krav, desto mer precision krävs för att skapa en vinnare. Och sällan har kraven motsvarats som i spelvärldens egen muskelbil.

Årets rollspel: Dragon Age: Origins
Motivering: Klassiskt rollspelande i kombination med välgjorda äventyr bland drakar och demoner visar att när rollspel återvänder till sina rötter blir genren storslagen.

Årets sportspel: Fifa 10
Motivering: Sällan har svett luktat så lite men betytt så mycket som när 80 000, om är virtuella åskådare, hyllar dig som vinnare.

Årets strategispel: Empire: Total War
Motivering: 1700-talsförfattaren och satirikern Jonathan Swift sa "War! That mad game the world so loves to play", men det är först nu vi förstår vad han menade.

Årets barnspel: Scribblenauts
Motivering: Med ord aktiveras fantasin hos barn och gör spelet till en underbar klurig tankenöt.

Folkets val: Call of Duty: Modern Warfare 2

Specialkategorier:

Årets lansering: Call of Duty: Modern Warfare 2
Motivering: Kampanjen satte igång hypen tidigt och var framgångsrik med tidiga förhandsbokningar och kulminerade i god exponering både hos återförsäljare och på offentliga platser kombinerat med bred pr och stark synlighet på webben vilket gör Modern Warfare 2 till årets lansering.

Årets återförsäljare: GAME
Motivering: För fantasifull, snygg, ordningsam exponering och utmärkt kompetens i butik, oklanderlig fokus på online samt jul- och sommarkataloger som osar av kärlek till spel utnämns GAME till årets återförsäljare.

MDTS hederspris 2010: Heikki Karbing
Motivering: Han drev en av de mest framgångsrika importörerna av spel på 80-talet som sålde en halv miljon spel om året i Sverige och 1988 utsågs till världens bästa speldistributör. För sitt pionjärarbete med att sprida spelkulturen och sitt mod att stå upp mot piratkopiering tilldelas MDTS hederspris 2010 till Heikki Karbing.

Årets expertjury:
Ove Kaufeldt, ordförande
Thomas Arnroth (SVT/TT Spektra)
Joakim Bennet (FZ/PC Gamer)
Johnny Berggren (Discshop)
Tobias Bjarneby (Level)
Björn Brånfelt (Dagbladet i Sundsvall)
Jonathan Danemo Rehnberg (Goodgame)
Eddy Danielsson (Gamestop)
Christian Ekstrand (ONOFF)
Mikael Erneborn (Siba)
Erik Hansson (Level7)
Petter Heggevall (Gamereactor)
Nisse Jonson (Ginza)
Adolf Kristjansson (GAME)
Victor Leijonhufvud (Gameplay)
Mats Lerneby (GP)
Martin Lindell (Dataspelsbranschen)
Susanne Möller (DN)
Peter Ottsjö (Aftonbladet)
Christer Pettersson (Webhallen)
Peter Söderlund (CDON)
Orvar Säfström (Sydsvenska Dagbladet/BTJ)

Kategorin Årets barnspel
Thomas Arnroth (SVT/TT Spektra)
Johnny Berggren (Discshop)
Petra Billquist (Gamestop)
Mikael Erneborn (Siba)
Nisse Jonson (Ginza)
Adolf Kristjansson (GAME)
Peter Söderlund (CDON)

Kategorin Årtiondets svenska spel
Ove Kaufeldt, ordförande
Joakim Bennet (FZ/PC Gamer)
Tobias Bjarney (Level)
Bengt Lemne (Gamereactor)
Martin Lindell (Dataspelsbranschen)
Peter Ottsjö (Aftonbladet)
Orvar Säfström (Sydsvenska Dagbladet/BTJ)

Årets återförsäljare röstas fram av förlag och distributörer i Sverige.
Årets lansering röstas fram av återförsäljare.

Dataspelsbranschen är en samarbetsorganisation för Spelplan-ASGD och ANGI. Swedish Games Industry is a joint organisation of ANGI and Spelplan-ASGD.