Dataspelsbranschens blogg
Per Strömbäck
Battlefield 3 best in show på Gamescom

Gamescom är med över 250 000 besökare världens största spelmässa, den hålls denna vecka i Köln. På onsdagkvällen hölls en högtidlig öppningsceremoni med tal av bland annat Kölns borgmästare. Det här med öppningsceremonier är förresten ovanligt, utöver tyska mässor har jag bara varit med om det i Japan. En av talarna var Activision Blizzards VD Eric Hirshberg som höll ett fascinerande tal om sin syn på spelens utveckling med budskapet att det viktigaste av allt är att göra bra spel, så löser sig allt annat. Han citerade spelforskaren Jane McGonigal som bland mycket annat räknat ut att de virtuella skott som avfyrats i Call of Duty är fler än vad det finns stjärnor i Vintergatan. Poesi och underhållningsvåld i skön förening. Inför höstens lansering av Battlefield 3 har ordkriget mellan Activision och EA nått nivåer som närmast kan jämföras med britpop-kriget mellan Blur och Oasis i mitten på nittiotalet, och Hirshberg passade förstås på att ge ett nålstick även om han försökte framstå som den storsinte när han uppmanade sina branschkolleger att sluta med smutskastningen. Kvällen slutade dock i triumf för Sveriges stolthet Battlefield som vann Best in Show på den efterföljande prisutdelningen. Grattis DICE!

Annars var Gamescoms businessutställning ett bra exempel på globaliseringen och kanske ett tecken på en förskjutning från Nordamerika mot Europa. Bland montrarna märktes Taiwan, Mexiko, Korea och Iran som tydligen har en statligt styrd spelindustri. Världen krymper, låt oss hoppas att det är ett fredsprojekt och att färre riktiga kulor avfyras för varje virtuell.

Kommentarer

  David Albin  8 november 2011 06:46
På våran hemsida har vi börjat med att utvärdera BF3 och deras systemkrav. Läste på sweclockers.com att en kille hade kört det på högsta grafik med en x2 cpu och 1gig grafik. på sidan : www.DavidAlbinsITService.se Kommer vi göra ett spel test och lägga ut totala informationen om detta stämmer.
  Namn:
  Kommentar:
Skicka kommentar 
Dataspelsbranschen är en samarbetsorganisation för Spelplan-ASGD och ANGI. Swedish Games Industry is a joint organisation of ANGI and Spelplan-ASGD.