Dataspelsbranschens blogg
Per Strömbäck
Epic win! USA högsta domstol bekräftar att dataspel omfattas av yttrandefriheten

Den 27 juni fattade USA:s högsta domstol ett historiskt beslut som innebär att dataspel räknas som "speech" och därmed omfattas av "first amendment", det grundlagstillägg som ger omfattande skydd för yttrandefriheten. Många har försökt gå runt den principen för att kunna censurera dataspel, men det var ironiskt nog den gamle våldsfilmhjälten Arnold Schwarzenegger som gick i spetsen för den här rättsprocessen när han som guvernör i Kalifornien godkände en lag som innebar inskränkningar i möjligheterna att sälja dataspel. Den anmäldes som grundlagsvidrig och efter nästan ett års väntan har alltså Högsta domstolen fattat sitt beslut. En milstolpe för dataspel som konstart och en stor lättnad (jag vågar knappt tänka tanken hur utvecklingen skulle se ut vid det motsatta beskedet). Epic win!

http://edge-cache.kotaku.com/kotaku/pdf/08-1448.pdf

Kommentarer

  Namn:
  Kommentar:
Skicka kommentar 
Dataspelsbranschen är en samarbetsorganisation för Spelplan-ASGD och ANGI. Swedish Games Industry is a joint organisation of ANGI and Spelplan-ASGD.