Dataspelsbranschens blogg
Per Strömbäck
Debatt om stöd till spelexport

Offentligt stöd till vissa branscher är en het politisk potatis, varvskrisen används gärna som slagträ och frågan är ideologiskt laddad. Nu har dataspel hamnat i hetluften, efter en intervju som jag gav i Ekonomi24 häromveckan där jag beskrev den skeva konkurrens som uppstår när andra regioner (dvs Quebec) ger generösa subventioner till bolag som konkurrerar om samma uppdrag, publik, kompetens etc. Svenska spelutvecklare vill förstås ha samma villkor som konkurrenterna i andra länder. En som reagerade på detta var moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid som skrev en debattartikel i Expressen där han tycker att "spelutvecklare måste klara sig själva" med argumentet att vi annars inte behöver ta hänsyn till vad publiken vill ha. Det tycker jag är ett konstigt argument, det handlar ju inte om kulturpolitiska insatser till vissa typer av spel, utan en näringspolitik som syftar till konkurrensneutralitet. Det fick jag också tillfälle att framföra i en replik på Expressens webb. Sigfrid har rätt i att det finns en risk för ett slags kapprustning i subventioner och det är ett system som främst gynnar de största aktörerna som lätt kan flytta produktion till det land som har mest generösa villkor. Men det brittiska handelsministeriet UK Trade & Invest har drivit en process i WTO mot just Quebec utan resultat, så man blir tvungen att konstatera att den vägen är stängd. Återstår att jämna ut spelplanen med motsvarande subventioner som konkurrenterna. Alternativet är utarmning av en växande näring.

Kommentarer

  Fredric Lundgren  29 mars 2011 08:42
Håller helt med dig Per att om man inte kan få stånd till rättvis näringspolitik genom WTO så får man lov att konkurrera på befintliga villkor. Men vad kan man få för sina subventioner? Här är ett exempel från Ubisoft i Montreal: http://ubiworkshop.myshopify.com/blogs/news/2912642-mondays-with-volt-7
  Namn:
  Kommentar:
Skicka kommentar 
Dataspelsbranschen är en samarbetsorganisation för Spelplan-ASGD och ANGI. Swedish Games Industry is a joint organisation of ANGI and Spelplan-ASGD.