Dataspelsbranschens blogg
Per Strömbäck
Inga löften från finansministern om stopp för dubbelmoms

Grundproblemet är att Sverige tolkar EU:s momsregler annorlunda än resten av Europa. Momsen ska deklareras i det land där säljaren finns, men vem är säljare av en app? Appstore, säger Luxemburg (där Appstore är registrerat). Utvecklaren, säger Sverige.

Konsekvensen är att svenska appföretag betalar moms i bägge länderna, vilket för övrigt är ett brott mot EU-fördraget. Själva idén med EU är en gemensam marknad med lika villkor. Detta debatterades i riksdagen idag, Miljöpartiets Mats Pertoft har skrivit en interpellation till finansminister Anders Borg med krav på besked om när det blir stopp för dubbelmomsen.

Debatten slutade inte i några garantier från finansministern, men han uttryckte hopp om en "skyndsam lösning" genom förhandlingar inom EU:s momskommitté. Dessutom hänvisar han till kontakter som Skatteverket tagit med sin motpart i Luxemburg.

Möjligheten att införa något slags övergångsregel som skyddar svenska företag till dess att de komplicerade förhandlingarna är slutförda avvisar finansministern dock bestämt. Dessa besked är en klen tröst för de svenska apputvecklare som tappar i konkurrensen mot utlandet för varje dag som går.

Det finns inga garantier för att de juridiska och byråkratiska processerna går så snabbt som Borg hoppas, erfarenheten tyder snarare på motsatsen. Vad händer då? Blir vi tvungna att konstatera att Anders Borg offrar den svenska appbranschen för sin politiska prestige? Jag hoppas innerligt att jag får fel i den farhågan.

Barnvärldens Linus Feldt skrev en debattartikel i Expressen idag om det här eländet, läs den! http://www.expressen.se/debatt/1.2629177/linus-feldt-stoppa-dubbelskatt-pa-pippi-app

Kommentarer

  Per Strömbäck  22 november 2011 21:41
Dubbelmoms på appar är en byråkratisk bugg som ställer till det för svenska appföretag. Grundproblemet är att Sverige tolkar EU:s momsregler annorlunda än resten av Europa. Momsen ska deklareras i det land där säljaren finns, men vem är säljare av en app? Appstore, säger Luxemburg (där Appstore är registrerat). Utvecklaren, säger Sverige. Konsekvensen är att svenska appföretag betalar moms i bägge länderna, vilket för övrigt är ett brott mot EU-fördraget. Själva idén med EU är en gemensam marknad med lika villkor. Detta debatterades i riksdagen idag, Miljöpartiets Mats Pertoft har skrivit en interpellation till finansminister Anders Borg med krav på besked om när det blir stopp för dubbelmomsen. Debatten slutade inte i några garantier från finansministern, men han uttryckte hopp om en ”skyndsam lösning” genom förhandlingar inom EU:s momskommitté. Dessutom hänvisar han till kontakter som Skatteverket tagit med sin motpart i Luxemburg. Möjligheten att införa något slags övergångsregel som skyddar svenska företag till dess att de komplicerade förhandlingarna är slutförda avvisar finansministern dock bestämt. Dessa besked är en klen tröst för de svenska apputvecklare som tappar i konkurrensen mot utlandet för varje dag som går. Det finns inga garantier för att de juridiska och byråkratiska processerna går så snabbt som Borg hoppas, erfarenheten tyder snarare på motsatsen. Vad händer då? Blir vi tvungna att konstatera att Anders Borg offrar den svenska appbranschen för sin politiska prestige? Jag hoppas innerligt att jag får fel i den farhågan. Barnvärldens Linus Feldt skrev en debattartikel i Expressen idag om det här eländet, läs den! http://www.expressen.se/debatt/1.2629177/linus-feldt-stoppa-dubbelskatt-pa-pippi-app
  Peter  23 november 2011 00:14
Hej, vi driver ett appbolag i Sverige men kommer inom kort att flytta vår huvudverksamhet utomlands. Vi kommer fortfarande att producera i Sverige under en övergångstid, men enbart som underleverantörer till bolaget utanför Sverige. Över tid om det fortfarande inte skett någon förändring så kommer verksamheten i Sverige att stänga ner helt och anställda som inte kan flytta med att behöva gå. Vi har pratat med flera kollegor i branschen och det är få som kommer våga vänta på ett "relativt skyndsamt" beslut på EU-nivå.
  Per Strömbäck  23 november 2011 17:23
Hej Peter - ja det är tyvärr just den typen av åtgärder som tvingas fram på grund av regeringens tröghet. Inte blir det några intäkter till statskassan om företagen tvingas utomlands.
  セイコー 腕時計  16 augusti 2013 10:36
矯正靴 ニューバランス 長い歴史の中でニューバランスが追求し続けてきたシューズのフィット ニューバランス スニーカー 性は、常に最新の技術をもって多くの人々に愛されてきました。new balance 、限定モデルや豊富なバリエーションで注目される街歩 アディダス スニーカー 人気の高いニューバランス。 http://www.newbalancesunikajp.com/選べる履き心地抜群のブランドです。 日本を代 セイコー 腕時計 表する世界的腕時計ブランド。現在では主流 セイコー 時計 初めて開発したメーカーであり、 SEIKO 腕時計 世界的なスポーツ大会で公式を数多く担当 http://www.seikojpinfo.com/ 技術力は今もなお世界の最 セイコー 腕時計 先端であり続けています。比較的 セイコー5 な普及モデルから高帯幅 カシオ 腕時計 広いラインナップを http://www.seikogekiyasu.com/ 擁し、品質の良さ、信 セイコー 腕時計 頼性の高さには定評があります。 シチズン 腕時計 例えば電池の継続的な入 http://www.watchtokyouhot.com/ 手が困難な新興 セイコー 腕時計 国では、電池不 SEIKO 腕時計 要の自動巻き腕時計を提供 セイコー5 、世界中の市 http://www.seikotokusyuu.com/ 場に向けて腕時 計を送りだしています。 ハミルトン 腕時計,ガルーチ 腕時計,ニクソン 腕時計, http://www.watchshijyou.com/
  Namn:
  Kommentar:
Skicka kommentar 
Dataspelsbranschen är en samarbetsorganisation för Spelplan-ASGD och ANGI. Swedish Games Industry is a joint organisation of ANGI and Spelplan-ASGD.